Stjärngradering av bilmodeller

NVSA ställer upp specifika krav på personbilars konstruktion och utrustning. När en ny modell kommer ut på den svenska marknaden, bedöms den gällande två olika kriterier: hur inbrottssäker bilen är respektive hur svår den är att stjäla. Bedömningen resulterar i en stjärngradering.

Biltillverkaren gör en självdeklaration

Tillverkaren självdeklarerar bilmodellen i förhållande till NVSA-kraven. Ett formulär med frågor om modellens konstruktion och utrusning fylls i. Formuläret ligger till grund för en värdering och premiering av modellen.

Bilmodellen får en preliminär gradering med 1-5 grå stjärnor. Fem stjärnor betyder att bilen har bästa möjliga skydd.

Denna bedömning kan inte försäkringsbranschen ta ansvar för, eftersom den helt och hållet bygger på biltillverkarens uppgifter.

Försäkringsbranschen gör en efterkontroll

Efter det att bilmodellen har lanserats på svenska marknaden, kontrollerar försäkringsbranschen bilens egentliga konstruktion och utrustning i förhållande till det som biltillverkaren uppgivit.

Efterkontrollen leder till en definitiv bedömning av bilmodellen med gula stjärnor. Graderingen görs från 1-5 där fem stjärnor betyder att bilen har bästa möjliga skydd.

Även om bilbranschen och försäkringsbranschen gemensamt arbetar för att varje bilmodell ska få samma gradering i både självdeklarationen och efterkontrollen, så kan det bli skillnader.
 
Vad försäkringen kostar varierar mellan försäkringsbolagen. Om du vill veta vad premien blir för dig och din bil, kontakta ditt försäkringsbolag.